فیزیک
درس فیزیک همراه با متن های خواندنی و ادراکی و همچنین مسائل حل کردنی ریاضی است که سبک خواندن متفاوتی را طلب می کند.
برای مطالعه درس فیزیک نخست هرفصل را دقیق بخوانید و سپس وارد «مثال ها و تمرین های متن و پایان فصل مربوطه» شوید و در «مرحله اول» یک به یک مثال ها و تمرین ها را با جواب تشریحی آنها «بخوانید و یاد بگیرید» و در صورتی که اشکال و یا ایرادی داشتید به متن درس مراجعه نموده، تا اشکال و ایراد شما بر طرف شود و در «مرحله دوم»، دو مرتبه به مثال ها و تمرین ها برگردید و بدون این که به جواب ها نگاه کنید، «سئوال ها را برای خودتان حل کنید» و در پاسخ گویی در هر قسمتی از جواب شما که ابهامی وجود داشت، به جواب آن قسمت نگاه کرده و سپس دوباره خودتان به حل سئوال بپردازید و این کار را تا پایان تمرین های پایان هر فصل ادامه دهید و پس از این که به تمام مثال ها و تمرین ها «مسلّط شدید»، در «مرحله سوم» وارد «تست های کنکورهای سراسری و آزاد فصل مربوطه» شوید و تست ها را یک به یک «بخوانید و به حل آنها بپردازید» و سپس به پاسخ نامه مراجعه نموده و راه حل خودتان را با جواب تشریحی تست «مقایسه نمایید»؛ این روش مطالعه، روشی «اساسی و بنیادین» است و در مدت زمان خیلی کوتاه و اندکی «سرعت تست زنی» شما را «بالا» خواهد برد.
چگونه فیزیک بخوانیم؟
برای شروع مطالعه فیزیک اولین و مهمترین کار، مطالعه جزوه دبیر (که دانشآموز با آن احساس نزدیکی میکند) و کتاب درسی است.این مطالعه باید در چند مرحله انجام شود:
مرحله اول: مطالعه سریع یا اصطلاحاً همان مطالعه روزنامهای از روی جزوه دبیر و بعد کتاب درسی
مرحله دوم: بعد از مطالعه روزنامهای که مدتزمان زیادی لازم ندارد (معمولاً ۵ تا ۱۵ دقیقه)، مطالعه عمقی مطالب آغاز میشود. در این قسمت باید مثالهای حلشده در جزوه دبیر و کتاب درسی به طور کامل بررسی شده و سپس مجدداً حل شوند. اثبات فرمولها به درک بهتر و تجزیه و تحلیل راحتتر مسائل کمک میکند (یکاها و تبدیل واحدها اصل غیر قابل انکار در این مرحله است).
مرحله سوم: حالا باید یک بار دیگر متن و کتاب و جزوه مطالعه شود و زیر نکات مهم خط کشیده شود و خلاصهنویسی انجام شود (برخی بهاشتباه همان دفعه اول اقدام به خط کشیدن و… میکنند که به این دسته از دوستان باید بگویم شما که هنوز به مطلب تسلط ندارید از کجا میدانید این قسمت مهم است یا نه؟) در این مرحله توجه به تضادها و تشابهها، دستهبندی موضوعی، رسم شکل و نمودار، درخت دانش و… درک مطلب را کامل و ماندگاری آن را بیشتر میکند.
مرحله چهارم: دانشآموزان کنکوری باید به سراغ تستهای کنکور ۱۰ سال اخیر و دانشآموزان دبیرستانی به سراغ سؤالهای امتحانی سالهای قبل بروند (با این کار تسلط روی مطالب بیشتر میشود). در مرحله حل تست بهتر است همه تستهای یک موضوع را یکجا حل نکنید و این کار را در دو یا چند مرحله انجام دهید.
برای حل مسئلههای فیزیک حتماً مرحلههای زیر را دنبال کنید:
- صورت مسئله را دقیق بخوانید و مبحث را شناسایی کنید و بفهمید مسئله از شما چه میخواهد.
- اگر لازم بود، شکل بکشید.
- فرمول مربوط به مسئله را یادآوری کنید. اگر خلاصهنویسی کرده باشید و زیاد آن را مرور کرده باشید، برایتان خیلی راحت خواهد بود.
- اگر نیاز به جابهجایی و تغییر در فرم اصلی فرمول وجود دارد آن را انجام دهید.
- اگر دادههای مسئله نیاز به تبدیل واحد دارند آنها را انجام دهید.
- دادههای مسئله را در فرمول جایگذاری کنید و مسئله را حل کنید.
اگر احساس میکنید سرعتتان پایین است، پیوسته تست بزنید و سعی کنید بدون اینکه دقتتان کم شود، سرعت را زیاد کنید. این کار تنها با تستزنی زیاد و اصولی امکانپذیر است..
بر اثر حل کردن تستهای تکراری و مشابه، سرعت عمل افزایش مییابد. حتی اگر لازم دیدید میتوانید چندین بار تستهای کنکورهای سالهای اخیر را پاسخ دهید.
توجه کنید لازم نیست مسئله را به صورت تشریحی حل کنید.
اگر توانستید بیدقتیهای خود را کنترل کنید و کاهش دهید.فرمولها را در ذهن بیاورید و فقط محاسبهها را روی کاغذ انجام دهید.
توجه کنید که مرحلههایی را که احتمال خطا در آنها زیاد نیست در ذهن انجام دهید و سایر مطلبها (مثل محاسبهها) را حتماً روی کاغذ انجام دهید. سعی کنید از شکلها حداکثر استفاده را ببرید و سرعت حل مسئله خود را با شکل افزایش دهید؛ چون خیلی به شما کمک خواهد کرد.